Légy igazi férfi: merj sírni!

2017. február 13. 01:02 - CSHK

November óta tízezrek nézték meg az ausztrál Man Up kezdeményezés egyik videóját, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy ideje leszámolni a régi tévhitekkel – különösen, ha a férfiakról van szó.

A Man Up kampány akkor jött létre, amikor egy kutatási eredménynek köszönhetően fény derült arra, hogy a 15 és 44 év közötti ausztrál férfiak körében jelenleg az öngyilkosság a vezető halálok. A mozgalom (melynek neve magyarul „Légy férfi!”) célja, hogy minél több emberhez eljutva megváltoztassa a férfiak érzelemkifejezésével kapcsolatos hiedelmeket, lehetővé téve, hogy baj esetén merjenek segítséget kérni – ha szükséges, akár könnyekkel is.

Az öngyilkosság hátterében ugyanis sokszor depresszió, vagy más mentális probléma húzódik meg. A depresszióhoz hasonló állapotok közös jellemzője, hogy gyakran kezeletlenek maradnak, ez pedig súlyos, akár végzetes következményekhez is vezethet.

A megoldást ezekben az esetekben egyedül a megelőzés jelentheti, melynek záloga, hogy az illető időben segítségnyújtásban részesüljön. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha tud, és mer is segítséget kérni.

A Man Up mozgalom, a sokkoló öngyilkossági statisztikákat hangsúlyozva, elsősorban a férfiak helyzetén szeretne javítani.

A társadalom részéről ugyanis erős a nyomás a hagyományos férfi nemi szerep megtartására: az igazi férfi nem sír, nem nyafog, nem panaszkodik, ha kell, összeszorított fogakkal küzd, és csendben tűri a megpróbáltatásokat.

Ezek a beidegződések okozhatják, hogy a férfiak körében sokkal magasabb az öngyilkosság általi halálozások száma, ami az adatok alapján Európa országaiban, köztük Magyarországon is jellemző.

Onnantól kezdve, hogy egy óvodáskorú kisfiút először bátorít a környezete az érzelmei elfojtására (hiszen ő már „nagyfiú”), egészen addig, hogy felnőtt férfiként valaki elszánja magát a végső, kétségbeesett lépésre, rengeteg lehetőség van arra, hogy túllépjünk a régi hiedelmeken, és segítő kezet nyújtsunk, vagy éppen kérjünk. A Man Up kezdeményezés szerint tudatosítanunk kell magunkban, hogy „igazi férfinak” lenni többé nem egyenlő azzal, hogy magukba fojtjuk az érzelmeinket. Sokkal inkább számít, hogy van-e bátorságunk beszélni az érzéseinkről, és segítséget kérni – ez a férfiasság igazi próbája.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoforyou.blog.hu/api/trackback/id/tr4312252630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása