A testünk formásabb lesz, az agyunk pedig jobban pörög tőle, mi az?

2017. január 30. 11:38 - CSHK

A futásról sokaknak az iskolai testnevelésórák végtelennek tűnő, monoton körei jutnak eszükbe. Egy új kutatás eredményei azonban megadhatják az utolsó lökést, hogy leküzdjük minden ellenérzésünket, és felkapjuk a futócipőt. Azoknak pedig, akik rendszeresen róják a kilométereket, jó hírünk van!

Egy friss kutatási eredmény szerint a rendszeresen futó emberek kiegyensúlyozottabbak, könnyebben és gyorsabban hoznak döntéseket, jobb a memóriájuk és a koncentráció megtartása sem jelent kihívást számukra.

A University of Arizona egy kutatócsoportja fiatal felnőtteket vizsgált MRI (mágneses rezonanciavizsgálat) segítségével, hogy jobban utánajárhassanak, hogyan hat a futás az egyes agyterületek közötti összeköttetésekre.

Az eredmények szerint a futók agyában erősebbek a funkcionális kapcsolatok az egyes területek között. Ráadásul minél több futásról számoltak be a résztvevők, annál erősebbnek bizonyultak az összeköttetések. Ennek számos pozitív hozadéka lehet akár évekkel később is: a vizsgálatok biztató kilátásokkal kecsegtetnek az agy időskori leépülése elleni harcban is.

Teljes cikk: itt

komment
Címkék: kutatás futás

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoforyou.blog.hu/api/trackback/id/tr6412168556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása