Végre kiderült, miért nem tudunk ellenállni a desszertnek!

2017. február 01. 22:11 - CSHK

Az ünnepek elmúltával sokan tanácstalanul szemléljük a mérleg kijelzőjét, azon keseregve, hogyan szedhettünk fel ennyit, ilyen rövid idő alatt.

qj0zgkre1zg-brian-chan.jpg

Karácsonykor szinte természetes, hogy sokkal többet eszünk, mint más napokon. Többféle ételt készítünk, új recepteket próbálunk ki, így a megszokott ízek mellett sok minden más is kóstolásra csábít. Persze a klasszikusok, a töltött káposzta és társai és az egzotikus sültek mellett mindig helyet kell szorítanunk a desszertnek – és ez mindig sikerül is. De vajon miért?

Egy friss kutatási eredmény végre megadja a választ. Az emésztőrendszerünkben termelődő hormon, a ghrelin felelős, ha a rengeteg elfogyasztott étel ellenére mégis elcsábít bennünket egy gusztusos desszert.

Hiába érezzük úgy, hogy egy falat sem férne már belénk, a ghrelin hatására olyan ínycsiklandónak tűnik az előttünk lévő étel, hogy képtelenek vagyunk nemet mondani.

A pszichoaktív szerekhez hasonlóan a ghrelin is az agyunk örömközpontját aktiválja. A szervezetünkben termelődő mennyiség egyénenként eltérő lehet, akár különböző élethelyzetek, betegségek is befolyásolhatják.

Teljes cikk itt.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoforyou.blog.hu/api/trackback/id/tr8812175598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása